Nanoteknoloji Nedir?
Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır. Bu nedenle kendine has bir ölçüm birimi vardır. Bir nanometre, bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nanoparçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir.
Nanoteknoloji en temel açıklamasıyla, çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu küçük boyutun oranı ise metrenin milyarda biri seviyelerindedir. Bu teknoloji, bir büyüklük ile tanımlandığından dolayı da akla gelebilecek tüm alanlarda kullanılmaktadır.
Nano Kaplamalar ve Avantajları
Nano kaplamaların genel uygulama alanları şu şekildedir: Mineral yüzeyler, cam yüzeyler, tekstil, seramik, metal alanlar.
Kaplama yapılacak yüzey türüne göre, asidik koruma, su ve leke iticilik, anti bakteriyel, anti küf, anti mantar, yüzeye yapışma gibi ekstra özellikler kazandırır.
Nano kaplama tabiri, kaplama 1-100 nanometre kadar olmasından gelmektedir. Nano kaplamaların piyasadaki standart araba kaplamalarına göre üstünlükleri arasında şunlar söylenebilir: Uzun süren kalıcılık, kaplanan yüzeyde dokunuş ve araç görünümünde bir değişime sebep olmamaları.
Kaplama süreleri genellikle araç yüzeyinin aşınma durumuna ve çevre şartlarına göre değişmektedir. Kalıcılıkları piyasadaki muadil ürünlere göre çok yüksektir. Bulunduğu ortama göre dış etkenlerden iyi korunmuş araçların kaplama kalınlıklarında ve hidrofobisinde değişim olmaz.
Nano Koruma
Nano koruma genellikle metalik ve boyalı yüzeylere uygulanır. Araç yüzeylerinde asidik ürünler, reçine, kuş pisliği gibi zarar vericiler; ahşap, tekstil ve mineral yüzeylerde kahve, çay, çamur, meyve suyu, şarap gibi leke bırakan ürünlere karşı da su itici özellikte koruma sağlar.
Cam yüzeylerde oluşabilecek tuzlu su kirlenmesi, kireç oluşumu, lekelenme gibi etkileri geciktirir. Hızlı ve kolay temizlenme sağlar, yağmur suyu kaydırıcı olarak aynı etkiyi oluşturur. Yüzeyde UV koruma sağlar. Yüzeyde oluşabilecek kireç, mantar, küf gibi oluşumların yüzeye tutumunu zorlaştırır, yüzeyin hızlı ve kolay temizlenmesini sağlar.
Hidrofobi kelimesi ‘suyu sevmeyen’ anlamına gelmektedir. Bu genel tanım yüzeylerin, yüzey gerilimlerinin düşük olduğu durumlarda ve yüzey ile yüzey üzerine konulmuş olan belirli ölçüde su damlacıklarının, yüzeyle 90 dereceden büyük açı yaptıkları durumlar için kullanılır. Bu yüzeylere hidrofobik yüzeyler denir. Hidrofobik yüzeyler kolay temizlenme, kir tutmama, su iticilik gibi özelliklere sahiptir.
Süperhidrofobi, yüzey ile su damlacığının arasındaki açının 150 dereceden büyük olduğu durumlar için kullanılır. Süperhidrofobik yüzeyler, mükemmel su ve leke itme özellikleri ile çok daha etkin nano koruma sağlar.
Son zamanlarda revaçta olan nanoteknoloji ile pek çok yenilik hayatımıza girmiş durumda. Nanoteknoloji ile üretilen bir malzeme tam da sektörün ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Yüzeylerin daha az kir tutmasını ve daha kolay temizlenmesini sağlar.
Günümüzde lotus etkisi, yüzey yapısından dolayı yüksek su iticiliği olan malzemelerin ve kaplamaların geliştirilmesinde temel oluşturmaktadır. Lotus çiçeğinin yapraklarındakine benzer yapıyı taklit etmelerinden dolayı ortaya çıkmış olan bir tabirdir.
Nano kaplama yapılan yüzeylerde, UV ışınlarına karşı üstün koruma sağlar.
UV koruması sağlayan nano kaplama ürünlerinin üretim yöntemleri ve solüsyonları birbirlerinden farklı yöntemlerdir. Nano koruma ile kaplanan yüzeyler güneşin zararlı UV ışınlarından kaynaklı güneş yanıkları ve solma gibi etkilerine karşı korunmasını sağlar.
Nano kaplama yapılmış araç yüzeylerinde kirlenme, kireç ve kirler, kaplamasız yüzeylere göre çok daha kolay temizlenir. Böylece zamandan ve işçilikten tasarruf etmiş olursunuz.